Toegegeven, ik weet minder over ons onderwijssysteem dan ik zou moeten, dus ik loop ongetwijfeld het risico de plank mis te slaan. Maar ik kan het toch niet laten even mijn zegje erover te doen.

Ik vrees dat religieuze mensen die fel vasthouden aan artikel 23 niet inzien hoezeer ze zichzelf daarmee in de voet schieten.

Het zit zo: weten jullie wat, in de VS, de grootste voorspeller is of een persoon voor of tegen het homohuwelijk is? Het is leeftijd. De jongere generatie is over het algemeen veel meer voor het homohuwelijk dan de oudere generatie. Filosoof Tamler Sommers verklaart dat – in een leuke TED-talk – als volgt:

“…the gay community is so much more out in the open right now, in the popular media, in films, in television, in books, and also younger people are far more likely to know somebody who’s gay. And when that happens, for the younger generation, gay people, the gay community they cease to be something alien, they cease to be a threat, they cease to be a cause, they just become real people. And our empathy is triggered, you start to think, you start to really feel what it must be like to have certain rights, basic rights, denied.”

Sommers maakt hiermee een heel belangrijk punt, namelijk dat over het algemeen mensen veel minder van gedachten veranderen als gevolg van rationele argumentatie maar veel eerder van gedachten veranderen – over, bijvoorbeeld, andere mensen – door de sociale omgang met andersdenkenden. Religieuze groepen (en met name minderheden!) die zich zorgen maken om (toenemende?) discriminatie van hun eigen groep, hebben er daarom alle belang bij om juist zo vroeg, en zoveel mogelijk, te de-segregeren.

Hoe ouder iemand namelijk is hoe onwaarschijnlijker het wordt dat die verkalkte hersentjes nog eens van gedachten gaan veranderen over groepen mensen met wie ze nooit contact hebben gehad en waar ze alleen maar slechte dingen over hebben gehoord via de media of vanuit hun eigen omgeving. Je moet er niet op rekenen dat je discriminatie van minderheden op latere leeftijd nog kunt bestrijden door kalme discussie. Nee, als je discriminatie van minderheden goed wilt bestrijden dan moet je – alsjeblieft – ervoor zorgen dat jonge kindjes van alle verschillende groepen vriendjes en vriendinnetjes van elkaar worden. Opdat ze opgroeien met de ervaringskennis dat die mensen uit die andere groepen ook gewoon lieve en nette mensen zijn die net zoveel liefde, respect en rechten verdienen als ieder ander.

Het gaat me echt aan het hart hoezeer onze religieuze minderheden zichzelf in de vingers snijden door dogmatisch vast te houden aan artikel 23. We doen onszelf hier geen plezier mee.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s